De huizenmarkt blijft in beweging, en ook in Amsterdam ondervindt de woningmarkt de impact van actuele factoren zoals stijgende energieprijzen en inflatie. Afgelopen kwartaal zien we dat de financieringsvoorwaarden gunstig blijven, terwijl er een aanhoudend vertrouwen in de markt heerst. Dit leidt tot veel vragen, vooral als je overweegt een huis te kopen of verkopen.
Welke invloed hebben deze factoren op de huizenprijzen? Is dit een gunstig moment om je woning te verkopen, of om juist een nieuwe woning aan te schaffen? En hoe kun je de best mogelijke aan- of verkoopprijs realiseren?
Het antwoord is simpel: een makelaar die niet alleen kennis heeft van de meest recente ontwikkelingen, maar ook de Amsterdamse huizenmarkt goed kent, is essentieel. Bij Hoen Makelaars beschikken we over deze expertise en ervaring om je van duidelijke adviezen te voorzien en je te begeleiden naar een optimaal resultaat.
De woningmarkt in Amsterdam draait weer op volle toeren, maar wordt vooral beperkt door het geringe aantal woningen dat te koop wordt gezet. Dit vormt momenteel het grootste knelpunt. Het resulteert in een beperkte keuze voor kopers, een markt die onder druk staat met hogere verkoopprijzen. De vraag naar woningen blijft hoog, aangewakkerd door gunstige financieringsvoorwaarden en een aanhoudend optimisme in de markt. Ook het vinden van een passende huurwoning wordt een steeds groter probleem veroorzaakt door de plannen van het puntenstelsel. Het aantal huurwoningen (vrije sector) neemt af en de prijzen stijgen. De enige manier om dit op te lossen is grootschalige woningbouw, maar dit lijkt nog ver weg.
In het derde kwartaal van 2024 is het woningaanbod gestegen, met in totaal 2.288 woningen die te koop zijn gezet. Dit is een toename van 12,0% ten opzichte van Q3 2023, toen het aanbod 2.043 woningen betrof. Vergeleken met het vorige kwartaal (Q2 2024) zien we echter een lichte daling van 2,1%, van 2.338 naar 2.288 woningen.
Afgelopen kwartaal werd er gemiddeld €7.992 per vierkante meter betaald voor een woning in Amsterdam, een stijging van 1,9% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2024. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar (Q3 2023) is er zelfs een toename van 6,4% in de gemiddelde vraagprijs per vierkante meter.
Het aantal transacties is in alle stadsdelen gedaald, variërend van -17,8% in het Centrum tot -51,9% in Oost. Echter, in vergelijking met het vorige kwartaal is er een wisselend beeld per stadsdeel: Weesp noteerde een stijging van +17,5%, terwijl Amsterdam Centrum een daling van -16,1% zag. Vergeleken met een jaar geleden zien we echter een stijging in het aantal transacties in alle stadsdelen.
Op stadsdeelniveau zijn de transactieprijzen in het derde kwartaal van 2024 in alle stadsdelen hoger dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar, met stijgingen variërend van 13,1% in Centrum tot 19,2% in West. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2024 is er echter een daling te zien in de stadsdelen Centrum (-2,8%), West (-2,4%) en Zuid (-2,5%). In de overige stadsdelen stijgen de transactieprijzen, variërend van 0,9% in Zuidoost tot 6,5% in Weesp.
Wat betreft het absolute woningaanbod heeft Amsterdam Zuid opnieuw het grootste aantal met 481 woningen, terwijl Amsterdam Zuidoost het kleinste aanbod heeft met 53 woningen.
Gemiddeld werd er afgelopen kwartaal 7,9% boven de vraagprijs betaald, iets lager dan in het vorige kwartaal (8,6%), maar aanzienlijk hoger dan in Q3 2023, toen dit percentage nog 2,5% was. Van alle verkochte woningen werd 80,1% boven de vraagprijs verkocht, een lichte daling ten opzichte van het vorige kwartaal (82,0%). Vergeleken met Q3 2023, toen slechts 62,2% van de woningen boven de vraagprijs werd verkocht, is er echter een forse stijging zichtbaar, wat de aanhoudende concurrentie onder kopers benadrukt.
Bron: MVA, 2024
Ben je benieuwd naar meer woningmarkcijfers, zoals het aantal verkochte woningen en transactieprijzen? Of het nu een goed moment om jouw huis te verkopen? Laat het ons weten. Wij helpen je graag.